Κάλεσμα σε επενδυτές από το Δήμο Φαιστού

Το σχέδιο, το περιβάλλον και οι... καταπατητές - Οι διαθέσιμες εκτάσεις και τα προσδοκώμενα κέρδη

 

Το σχέδιο, το περιβάλλον και οι... καταπατητές - Οι διαθέσιμες εκτάσεις και τα προσδοκώμενα κέρδη

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ο Δήμος Φαιστού για τη δρομολόγηση μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης σε μια δημοτική έκταση 400 στρεμμάτων ανάμεσα στο Καλαμάκι και τον Κόκκινο Πύργο, στην περιοχή Αφρατιά, την οποία προσανατολίζεται να αξιοποιήσει μέσα από μια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία.

Ο δρόμος για τον σχεδιασμό αυτό άνοιξε μετά από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκεται επίσης μια δεύτερη τεράστια έκταση 4 χιλ.στρ. στην περιοχή της Κόκκινης Άμμου.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης με δηλώσεις του στην «Π», όλος ο σχεδιασμός εξελίσσεται μέσα από ένα αυστηρά οριοθετημένο πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η πλευρά του Δήμου, με όρο απαρέγκλιτο την ήπιας μορφής ανάπτυξη.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, «δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο επενδύσεις φαραωνικές και μεγαλεπίβολες, αφού η μεθοδολογία και το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού των βορείων παραλίων της ανατολικής κυρίως Κρήτης είναι για μας αντιπαράδειγμα».

Επένδυση με τη συμμετοχή του Δήμου

Το δημοτικό «φιλέτο» των 400 στρεμμάτων ανάμεσα στο Καλαμάκι και τον Κόκκινο Πύργο έχει προσελκύσει το ζωηρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων, που έχουν προσεγγίσει τον Δήμο και πιέζουν για την αξιοποίησή του. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος συζητά μαζί τους τη δρομολόγηση μιας ήπιας τουριστικής επένδυσης με την προοπτική της μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά με βασικό όρο της είσπραξης κερδών από τη μονάδα όταν αρχίσει να αποδίδει.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Φαιστού, «ο λόγος για τον οποίο στραφήκαμε σε αυτής της μορφής την αξιοποίηση είναι επειδή το σύνηθες πρόβλημα των δημοτικών εκτάσεων, δηλαδή όταν δεν αξιοποιούνται, γίνονται βορά στα χέρια χρυσοδάκτυλων που τις καταπατούν και τις διεκδικούν ιδιοκτησιακά με διάφορα τεχνάσματα που αναγκάζουν τους Δήμους να στρέφονται στα δικαστήρια.

Το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε για τη συγκεκριμένη περιοχή μας έστρεψε στη σκέψη της αξιοποίησής της, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει για να ανοίξουν δουλειές και να αυξηθεί ο ντόπιος πληθυσμός.

Βλέπουμε τη δυναμική που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού και θεωρούμε ότι, εάν μπουν οι σωστές βάσεις, ένας σημαντικός ανθρώπων της Μεσσαράς που σήμερα ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες στα αστικά κέντρα, μπορεί υπό όρους να επιστρέψει. Ένας βασικός όρος είναι να έχει δουλειά και ένας άλλος είναι να φτιαχτεί το αναγκαίο υπόβαθρο σε δομές που επίσης είναι στα σχέδιά μας».

Πρότυπο μοντέλο αυτοδιαχείρισης

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος κ. Νικολιδάκης, «εμείς αυτό το οποίο επιλέγουμε και το θέτουμε ως απαράβατο όρο για να δώσουμε το “πράσινο φως” είναι η δημιουργία μιας μονάδας ήπιας μορφής η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο αυτοδιαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προσέγγιση η δική μας είναι να γίνουν μικρές μονάδες με περιορισμούς τόσο σε σχέση με το ύψος των κτηρίων όσο και τη μορφολογία τους, ώστε να υπάρχει απόλυτος σεβασμός τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

Οι μονάδες αυτές θα έχουν ενσωματωμένα μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια από τα οποία θα τροφοδοτούνται όσοι διαμένουν στη μονάδα, είτε πρόκειται για κρεοπωλεία είτε για μανάβικα». Επίσης ο δήμαρχος τονίζει ότι ο σχεδιασμός είναι στη μονάδα που θα κατασκευαστεί να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός που να καλύπτει όλες τις ανάγκες διαχείρισης των λυμάτων, όπως επίσης και μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης.

Το καθεστώς της ανάθεσης

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια επενδυτική διαδικασία, όπως τονίζει ο κ. Γ. Νικολιδάκης, είναι ο δήμος να έχει χωροθέτησει την περιοχή, δηλαδή να έχουν αποφευχθεί εμπόδια που ενδεχομένως ανακύψουν από το Δασαρχείο ή την Αρχαιολογία μετά από τον αναγκαίο έλεγχο που πρέπει να προηγηθεί.

Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε τώρα και αφού ολοκληρωθεί θα βγει στον αέρα μια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία για την ενοικίαση της έκτασης. Ο ίδιος αποσαφηνίζει ότι στο σχέδιο του Δήμου είναι η μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης, με προοπτική 50-60 χρόνων.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος θα ζητήσει να του αποδίδεται ένα ενοίκιο μέχρι να προχωρήσει η ανέγερση των κτηρίων και αφού φτιαχτεί και έχει αρχίσει να αποδίδει λειτουργικά η μονάδα, ο Δήμος θα αξιώσει ποσοστά από τα κέρδη της επένδυσης. Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι θα τεθούν χρονικές δικλίδες σε σχέση με την κατασκευή του έργου, ώστε σε περίπτωση που δεν είναι μέσα σε συγκεκριμένους χρόνους τα έργα έτοιμα, να ανασταλεί η ανάθεσή του.

Λίλιαν Δαφερμάκη
Πατρίς Ηρακλείου