Επέκταση του φράχτη του Έβρου εξετάζει η κυβέρνηση

Καθημερινό πέρασμα οι οικισμοί του ορεινού όγκου Σουφλίου, όπου οι κάτοικοι ζουν με το φόβο και ο Δήμος ζητά τη λειτουργία τμήματος συνοριοφυλακής στην περιοχή

 

Καθημερινό πέρασμα οι οικισμοί του ορεινού όγκου Σουφλίου, όπου οι κάτοικοι ζουν με το φόβο και ο Δήμος ζητά τη λειτουργία τμήματος συνοριοφυλακής στην περιοχή

Τη μετατροπή του Έβρου σε αδιαπέραστο για τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές πέρασμα, με ενδεχόμενη επέκταση του αγκαθωτού σιδερένιου φράχτη της Ορεστιάδας σε όλο το μήκος του ποταμού σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η πίεση στα χερσαία σύνορα της Θράκης έχει καταστεί δυσβάσταχτη, ο κυβερνητικός σχεδιασμός εστιάζει σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο ζώνες αναχαίτισης των παράτυπων μεταναστευτικών ομάδων μέσω Έβρου: τη μία στην όχθη του ποταμού και τη δεύτερη πιο πίσω, επί της Εγνατίας Οδού ώστε όσοι καταφέρουν να περάσουν, να μην μπορούν να προωθούνται στο εσωτερικό με προορισμό καταρχάς τη Θεσσαλονίκη.

Η ενίσχυση της άμυνας “επί του πεδίου” εξετάζει πέρα από την επιχειρησιακή δράση του ανθρώπινου παράγοντα, την κατασκευή, όπου η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει, αγκαθωτού τείχους στα πρότυπα του υφιστάμενου, μήκους 12 χλμ. στη Νέα Βύσσα. Μια τέτοια αγκαθωτή θωράκιση δεν θα είναι τεχνικά εύκολη ούτε και οικονομικά προσιτή λύση. Κυβερνητική πηγή που επικαλείται η “Καθημερινή”, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέκτασης του φράχτη, απάντησε ότι “είναι μέσα στις συζητήσεις και αυτό”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών χρησιμοποιεί πλέον και τη θαλάσσια οδό από τις ακτές της πόλης Αίνος της Τουρκίας προς τα παράλια της Αλεξανδρούπολης, δημιουργώντας πίεση και από το Θρακικό Πέλαγος.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ενίσχυση άμεσα της συνοριοφυλακής με 400 άτομα επιπλέον προσωπικό, η διαδικασία για την πρόσληψη των οποίων τέθηκε ήδη σε κίνηση και υπολογίζεται ότι θα έχουν αναπτυχθεί έως τον Μάρτιο στον Έβρο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλακεί και ο στρατός στις περιπολίες.

Από την Κυριακή ξεκίνησε και η επιχείρηση “εκκαθάρισης” της Εγνατίας Οδού, με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, τον οποίο χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον οι διακινητές για τη μεταφορά των “πελατών” τους στα ενδότερα.

Φόβος στον ορεινό όγκο Σουφλίου

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στο Δήμο Σουφλίου και συγκεκριμένα στους οικισμούς το ορεινού όγκου που αποτελούν πλέον «δημοφιλές» πέρασμα για δεκάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Πρόσφατα, κάηκαν δύο ποιμνιοστάσια, κατά πάσα πιθανότητα λόγω φωτιάς που είχαν ανάψει οι μετανάστες για να ζεσταθούν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί και άλλες ζημιές.

Δραματική η περιγραφή της κατάστασης από τον Αντιδήμαρχο Σουφλίου Δημήτρη Δαρούση, ο οποίος αναφέρει πως το πρόβλημα στο Δήμο Σουφλίου, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, είναι πάρα πολύ έντονο.

«Δυστυχώς, η περιοχή μας, αυτή την στιγμή, έχει πάρει το μεγαλύτερο φορτίο όλης της μεταναστευτικής ροής που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Έχουμε φωτιές σε περιουσίες δημοτών μας, ζημιές στα υδραγωγεία και τα μηχανοστάσια του Δήμου, από τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν νερό και ρεύμα… Έχει δυσκολέψει η ζωή των κατοίκων. Θα πρέπει κυβέρνηση να δώσει περισσότερη βαρύτητα στον ορεινό όγκο. Είναι πλέον το σημείο, απ’ όπου περνάνε οι περισσότεροι μετανάστες, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει φόβο. Οι ίδιοι οι κάτοικοι μας λένε καθημερινά ότι φοβούνται. Κλείνονται από νωρίς στα σπίτια τους, βλέπουμε κλειστές αυλές παντού. Προσπαθούν να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους. Δεν είναι όμως λύση αυτή, μιλάμε για χωριά 100-200 κατοίκων, χωρίς αστυνόμευση. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνοριακό τμήμα για να ελέγχει την κατάσταση. Δεν αρκούν οι περιπολίες, είναι μία τεράστια περιοχή. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τον κόσμο για να γίνει επιτέλους κάτι, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Λαϊκή Συσπείρωση: «Προσφυγικές ροές. Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν»

Σε επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, η παράταξη της «Λαϊκής συσπείρωσης» θέτει μία σειρά ζητημάτων και καλεί την περιφερειακή αρχή σε ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχόμενης αύξησης των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, που είναι αποτέλεσμα τόσο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όσο και της πολιτικής της τούρκικης κυβέρνησης που αξιοποιεί και αυτό τον τρόπο για να κλιμακώνει τις πιέσεις της στην περιοχή, για να κερδίζει ανταλλάγματα στο πλαίσιο των παζαριών που κάνει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής, αλλά και της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό τους στη χώρα μας και απαγορεύει την ελεύθερη διέλευση τους και την αίτηση ασύλου στην τελική χώρα προορισμού.

Ειδικά στην περιοχή μας η αύξηση των ροών τόσο από τα χερσαία σύνορα όσο και από τη θάλασσα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Η ευθύνη αφορά πρώρα απ όλα την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της και σε δεύτερο βαθμό και την Τοπική Διοίκηση και την περιφέρεια που χρειάζεται να παρέμβει.

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση των ροών και μάλιστα πάνω στην Εγνατία και άλλους επαρχιακούς δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Ενώ η αύξηση των αφίξεων στο ΚΥΤ του Βορείου ¨Έβρου φέρνει στην επιφάνεια σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποια μέτρα θα πάρει, ώστε:

– Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της οργανωμένης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις οργανωμένες υποδομές της ηπειρωτικής χώρας με κρατική ευθύνη, ακόμη και με έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του επισιτισμού της. ¨Έτσι διασφαλίζονται και η ασφάλεια η δική τους, αλλά και αντιμετωπίζεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η σπέκουλα που γίνεται και από ακροδεξιές φασιστικές ομάδες.

– Να στηριχτεί άμεσα το ΚΥΤ του Βορείου Έβρου, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού(παιδίατρο, δερματολόγο κ.α.), ειδικά μπροστά στο χειμώνα, αφού συγκεντρώνεται αρκετά μεγάλος αριθμός και ασυνόδευτων παιδιών , που απαιτεί ειδική φροντίδα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για ταχύτατο εμβολιασμό κι προστασία τους.

– Να παρθούν μέτρα όπως όπως η ναύλωση μικρού λεωφορείου για τη μετακίνηση των εργαζομένων, αφού τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία και οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ, που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς όπως οι υπόλοιποι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τη μετακίνηση τους.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ»

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης