Τι μαγεύει και τι απογοητεύει τους τουρίστες στο Ηράκλειο Κρήτης

Οι επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου χαίρονται τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία, τα οποία περιγράφουν ως… «μικρούς παραδείσους», απολαμβάνουν την τοπική κουζίνα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, αναγνωρίζουν την ποιότητα των κρητικών κρασιών, τους αρέσει το παραλιακό μέτωπο όπως έχει διαμορφωθεί και μετά αρχίζουν τα δύσκολα…

 

Οι επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου χαίρονται τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία, τα οποία περιγράφουν ως… «μικρούς παραδείσους», απολαμβάνουν την τοπική κουζίνα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, αναγνωρίζουν την ποιότητα των κρητικών κρασιών, τους αρέσει το παραλιακό μέτωπο όπως έχει διαμορφωθεί και μετά αρχίζουν τα δύσκολα…

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δρ. Γιώργο Τριανταφύλλου, υπεύθυνο μελέτης που εκπόνησαν φοιτητές του Τμήματος με θέμα: “Το Ηράκλειο ως τουριστικός προορισμός”, τα αρνητικά σχόλια αρχίζουν όταν οι τουρίστες περπατούν στους δρόμους της πόλης.

«Τους κάνουν πάρα πολλά πράγματα αρνητική εντύπωση. Η ηχορύπανση, τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό, τα αδέσποτα .Τους φαίνεται απίστευτο ότι κυκλοφορούν τόσα αδέσποτα σκυλιά και γιατιά.

Ακόμη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα πάρκα με πράσινο, ότι δεν μπορούν να περπατήσουν εύκολα στους πεζόδρομους, αφού τους διασχίζουν μηχανάκια, ότι στα στενά της πόλης, όπως είναι για παράδειγμα της Αγίας Τριάδας, βλέπουν πολλά ερειπωμένα, μισογκρεμισμένα σπίτια.

Αναρωτιούνται γιατί έχουν μείνει έτσι.

Επιπλέον, ενώ έρχονται εδώ γνωρίζοντας ήδη από το σχολείο αρκετά για την κρητική μυθολογία – το Ηράκλειο είναι κοντά στο ανάκτορο της Κνωσού και έχουμε και ένα μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο – διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν δράσεις και εκδηλώσεις που συνδέουν όσα έχουν διδαχθεί, με την πόλη του σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες σχολιάζουν θετικά το παραλιακό μέτωπο και το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει πλέον γυρισμένη την πλάτη της στη θάλασσα, ωστόσο οι περισσότεροι διερωτώνται γιατί το Ηράκλειο δεν έχει δική του παραλία για να μπορούν να κολυμπήσουν.

“Ίσως εμείς έχουμε συνηθίσει τα αρνητικά της πόλης μας, αλλά οι ξένοι επισκέπτες εντοπίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν κι όλα εκείνα που τους ενοχλούν και σχολιάζουν στην έρευνα ότι θα ήθελαν να μείνουν περισσότερο, αλλά δεν έχουν τα κίνητρα.

«Έχουμε δρόμο για να γίνει το Ηράκλειο πόλη-προορισμός και όχι ενδιάμεσος σταθμός” σημείωσε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το Ηράκλειο κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών στην Ευρώπη για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση 11% στους τουρίστες που το επισκέφθηκαν από την αρχή του 2017 σε σχέση με το 2016.

Συνολικά, η εικόνα που υπάρχει αναφορικά με τον αριθμό αφίξεων και διανυκτερεύσεων περιγράφει μια θετική κατάσταση σχετικά με την τουριστική ζήτηση .

Επιπλέον, το Ηράκλειο παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά δημιουργίας νέων 5άστερων ξενοδοχείων σε σχέση τόσο με την υπόλοιπη Κρήτη όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα αδύνατα σημεία που πρέπει να διορθωθούν

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη παραδοθεί στοn δήμαρχο Ηρακλείου, τα αδύναμα σημεία της πόλης, δηλαδή αυτά στα οποία πρέπει να δοθεί το βάρος για να διορθωθούν και να αλλάξει η εικόνα, μεταξύ άλλων, είναι:

Ισχυρή παραδοσιακή πολιτισμική ταυτότητα χωρίς σημαντική φήμη / Αξιόλογο πολιτισμικό υπόβαθρο σε λανθάνουσα μορφή – Εικόνα μονοδιάστατης πόλης (Κνωσός – Αρχαιολογικό) – Μειωμένη προβολή πολυπολιτισμικού χαρακτήρα και ποικιλίας δραστηριοτήτων. Απουσία ολοκληρωμένου τρόπου παρουσίασης της πόλης (σύγχρονα θέλγητρα, ελκυστικότητα).

- Άναρχη δόμηση,
- Ελάχιστοι χώροι πρασίνου και πάρκα,
- Σημαντικές πηγές ρύπανσης ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

Εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το Ηράκλειο αντιμετωπίζει και έντονα προβλήματα ηχορύπανσης, με σημαντικότερη πηγή θορύβου την οδική κυκλοφορία, καθώς σε αυτήν εκτίθεται συστηματικά το μεγαλύτερο ποσοστό του αστικού πληθυσμού, αλλά και την ηχορύπανση σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο.

- Ανεπαρκές δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Δυσκολία μετακίνησης από και προς διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ενδιαφέροντος.
- Έλλειψη χώρων στάθμευσης,
- Έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ,
- Έλλειψη ενιαίου στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, ωστόσο σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες ανάπτυξής του.

Λίγες κρατήσεις τον χειμώνα και εξάρτηση από τους τουρ οπερέιτορ

- Περιορισμένος αριθμός πτήσεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη επισκεψιμότητα, άρα και τη δυσκολία επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
- Έντονη εξάρτηση από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού. Δυστυχώς λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.
- Έλλειψη προσωπικού και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων.

Συχνά παρατηρείται υψηλό κόστος για χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών από τα καταλύματα. Παρά το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις διαφόρων τύπων, λόγω απουσίας ελέγχων, η αναζήτηση του κέρδους οδηγεί στην υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, έχουν παρατηρηθεί στην τουριστική – ξενοδοχειακή αγορά ελλείψεις σε προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου