Κρήτη: Η ΣΕΑΠ έλαβε εντολή να… «καθαρίσει» το ΠΒ Γουβών για να γίνει κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων

Καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού στην Κρήτη σηματοδοτεί επίσημο έγγραφο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, με το οποίο δίδεται εντολή για την προετοιμασία του πεδίου βολής Γουβών προκειμένου να διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων.

 

Καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού στην Κρήτη σηματοδοτεί επίσημο έγγραφο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, με το οποίο δίδεται εντολή για την προετοιμασία του πεδίου βολής Γουβών προκειμένου να διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», το έγγραφο του Υπουργείου ανοίγει τον δρόμο, προκειμένου να «τρέξουν» οι απαιτούμενες ενέργειες και να διασφαλιστούν οι αναγκαίες δαπάνες, ώστε να καθαριστεί μεγάλο μέρος του ακινήτου που καταλαμβάνει το πεδίο βολής, στο οποίο θα τοποθετηθούν iso box container.

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, έχει αρχίσει να προκαλεί πολυεπίπεδες αναταράξεις, καθώς οι αυτοδιοικητικοί όλης της Κρήτης έχουν εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους σε σχέση με τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή όμως καταγράφεται δυσφορία από στρατιωτικούς αλλά και από στελέχη της Αστυνομίας, καθώς το πεδίο βολής είναι ένας χώρος λειτουργικός όπου γίνονται ρίψεις βολών και σε περίπτωση που απενεργοποιηθεί προκειμένου να διαμορφωθεί κλειστή δομή προσφύγων, δεν υπάρχει η δυνατότητα εξάσκησης και εκπαίδευσης των στελεχών της Αστυνομίας και του Στρατού.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης

Όπως είναι γνωστό, τα σενάρια για τον σχεδιασμό κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις είχαν αρχίσει να διαρρέουν εδώ και μεγάλο διάστημα προκαλώντας αναστάτωση κυρίως στους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης, που έχουν εκφράσει αρνητική άποψη για τις συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο έφτανε ως διαρροή είναι ότι οι στρατιωτικές δομές δεν έχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες για να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα κράτησης και άρα μπορούν να αξιοποιηθούν με ευκολία και ταχύτητα, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση από τις άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί χώροι μπορούν να διαμορφωθούν εύκολα σε κλειστές δομές με την εγκατάσταση ειδικών οικίσκων, χωρίς να απαιτούνται οι αδειοδοτήσεις που ζητούνται σε άλλες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό άρχισε να κινείται μια διαδικασία από το αρμόδιο υπουργείο, μέσα από την οποία έγινε μια αναλυτική καταγραφή των δεδομένων σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ποιες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν μια τέτοια λειτουργία. Μέσα στις υπό διερεύνηση στρατιωτικές περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και τα στρατόπεδα του Καστελλίου και του Τυμπακίου, χωρίς όμως να έχει προκύψει πρακτικό ενδιαφέρον για καμία από τις δομές αυτές.

Γ. Σεγκος: “Υπάρχει ειλημμένη απόφαση της ΠΕΔ που αρνείται τις κλειστές δομές προσφύγων στο νησί”

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Όμως όχι με κλειστές δομές φιλοξενίας και όχι σε μια περιοχή όπως το πεδίο βολής Γουβών, που η ακαταλληλότητα της είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γ. Σέγκος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η τοπική κοινωνία δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτό έναν τέτοιο σχεδιασμό «σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή».

Όπως τονίζει, «καταρχάς εκκρεμεί η κάθοδος μιας μεγάλης επένδυσης στην πρώην Βάση, μέσα από την οποία φιλοδοξούμε να δρομολογηθεί η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και μέσα από αυτή να υποστηριχθεί ο δήμος σε μια σειρά από συνοδά έργα όπως βιολογικούς καθαρισμούς.

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας κλειστής δομής προσφύγων θα αποτελέσει τροχοπέδη στην τοπική ανάπτυξη. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η περιοχή των Γουβών είναι 20 χρόνια πίσω αναπτυξιακά από Μάλια και Χερσόνησο, είναι φανερό ότι θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην περιοχή».

Ο δήμαρχος τονίζει ότι το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο και θα ήταν εξαιρετικά μεγάλο λάθος να το διασαλεύσουμε σε έναν τέτοιο υπό ανάπτυξη προορισμό. Εκτός των άλλων, δίπλα στο πεδίο βολής χτίζονται σπίτια και υπάρχει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Ο δήμος Χερσονήσου έχει περίπου 80.000 κρεβάτια, έχει εκατοντάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις και εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα κλειστό κέντρο υποδοχής στον δήμο Χερσονήσου».

Θάνος Περβολαράκης - Λίλιαν Δαφερμάκη
Πατρίς Ηρακλείου