Και επίσημα η παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά στις εθνικές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς

Στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς περιλαμβάνεται πλέον η θρακιώτικη φορεσιά

 

Στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς περιλαμβάνεται πλέον η θρακιώτικη φορεσιά

Η εκδήλωση της παρουσίασης της έγινε στην Αθήνα και πλέον συγκαταλέγεται στις επίσημες φορεσιές των Ευζώνων.

Στην Αθήνα για την παρουσίαση βρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων που εργάστηκαν για την ιδέα αλλά και για την υλοποίησή της καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών της Θράκης.

Κατόπιν τούτου, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, από το 2020, κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και των Ελευθερίων της Θράκης, θα φορούν την ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά.

Την εξέλιξη είχε ανακοινώσει πρόσφατα από την Ορεστιάδα, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης της ευζωνικής στολής στη Λέσχη Αξιωματικών Ορεστιάδας με πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος.

Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά, εντάσσεται στις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Περιγραφή της φορεσιάς

Η θρακιώτικη φορεσιά, που επιλέχθηκε μεταξύ των εννιά ενδυματολογικών ομάδων παραδοσιακών φορεσιών της Θράκης να ντύνει τους εύζωνες περιγράφεται ως εξής: είναι η παραδοσιακή μαύρη φορεσιά που έχει φορεθεί σε όλη την Θράκη και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδική επιτροπή της Προεδρίας. Περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες.

Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι (“αντερί τσούκνα”). Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την φορεσιά.

Οι εύζωνες λοιπόν θα φορούν την θρακιώτικη φορεσιά στις 14 Μαΐου, στην επέτειο της Απελευθέρωσης της Θράκης, με “επίσημη πρώτη” την 14η Μαΐου του 2020, την ακριβή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης. Παρά τα όσα έχουν ακουστεί η θρακιώτικη φορεσιά δεν θα εμφανίζεται στις 6 Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, διότι δεν έχει αναγνωριστεί με ψήφισμα η Γενοκτονία αυτή επίσημα από την Ελληνική Βουλή.

Γιώργος Πανταζίδης
Η Γνώμη της Θράκης